La Muzeul municipal de istorie „Petre Voivozeanu” din Roşiorii de Vede se pot vizita cinci expoziţii din domenii dintre cele mai diverse, de la unelte din paleolitic până la reconstituiri ale tindei şi camerei de dormit ţărăneşti. Preţul pentru un tur complet al acestuia este de doar un leu.
Sala mare de la parterul muzeului găzduieşte mereu expoziţii temporare ocazionate de diferite evenimente. Acum cei care vizitează muzeul vor găsi lucrările copiilor din oraş, expuse cu ocazia zilei de 1 iunie. Acestea constau în picturi şi lucrări din plastilină.
Cum urci scările spre etaj pe stâga se poate admira un tablou care reprezintă târgul săptămânal de la Roşiori. Imediat lângă se află o donaţie a unei voluntare japoneze de la Clubul Copiilor. Aceast japoneză, care i-a învăţat pe copii origami, a donat trusoul ei muzeului. Deasupra trusoului domneşte tabloul „Mircea cel Bătrân şi oştenii săi la Marea cea mare”, expus în original.
Pentru mai multe imagini vezi galeria foto
Etnografie ţărăneacă şi urbană
Imediat pe stânga găsim salonul de arheologie, unde sunt exponate esenţiale legate de istoria împrejurimilor. Aici sunt unelte foarte vechi din paleolitic, găsite pe albia râului Vedea dar şi în zona Turnu Măgurele, la Ciuperceni. Amatorii pescuitului au ocazia să vadă replica unei plase de pescuit cu greutăţile orginale, care are peste 10.000 de ani vechime. Alte exponate din sala de arheologie sunt: arme şi unelte din bronz, replici după o parte din tezaurul de la Peretu, dar şi paralele şi primele monede turceşti bătute pe teritoriul ţării. La ieşirea din această cameră se intră direct în salonul de etnologie urbană. „Aici am urmărit să reconstituim un interior de casă a unei familii înstărite de negustori din Roşiorii de Vede, de mijlocul secolului 19 şi începutul secolului 20. Unele exponate au 150-160 de ani, spre exemplu avem