Turiştii care trec prin satele sălăjene de pe Valea Someşului se pot opri în comuna Năpradea, unde ieri a fost inaugurat un muzeu al satuluiÎn muzeu sunt reflectate cele mai importante momente din istoria localităţii. De la Zalău până la Năpradea sunt 41 de kilometri.
Muzeul de la Năpradea a fost organizat chiar în centrul comunei, în clădirea fostei primării, vizavi de şcoală. Încă din holul clădirii, turiştii pot afla câteva aspecte legate de evoluţia istorică a localităţilor comunei Năpradea, începând de la prima atestare documentară şi până la anii colectivizării forţate.
Istorie şi viaţă religioasă
Ca element de unicitate în zonă, una dintre sălile muzeului este dedicată exclusiv vieţii religioase din comună, exponatele şi fotogafiile având în prim plan biserica de lemn din Vădurele, una dintre cele mai vechi din judeţul Sălaj.
„De asemenea, sunt expuse colaje cu însemnări de pe cartea veche bisericească, adevărate documente de arhivă. În vitrine sunt expuse piese care, de-a lungul anilor, le-au aparţinut preoţilor care au slujit la bisericile din comună”, explică Marin Pop, unul din muzeografii care s-au ocupat de organizarea lui.
Personalităţile comunei Năpradea au un loc separat
Viaţa culturală, învăţământul şi personalităţile comunei (Petru Hossu, asistent al filosofului D.D. Roşca, sau fizicianul Traian Creţu – n.r.) au un loc separat în cadrul expoziţiei, iar într-o altă sală sunt prezentate exponate şi documente reprezentative pentru fiecare etapă istorică, din preistorie şi până astăzi.
Interiorul ţărănesc, probabil piesa de rezistenţă a muzeului de pe valea Someşului, ne invită la o călătorie în timp, în lumea bunicilor şi a străbunicilor. Muzeografii au reconstituit un cuptor şi un război de ţesut, iar pereţii sălii sunt împodobiţi cu ştergare vechi şi icoane pe sticlă.
@N_P