Partidul Democrat Liberal (PDL) sustine o eventuala diminuare a metodei proportionale de impozitare introdusa la 1 ianuarie 2005, de la 16% la nivelul de 10%, a declarat astazi Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru, in cadrul seminarului "Tax & Law - efecte si consecinte ale noilor modificari fiscale".
"Exista o puternica presiune din partea PDL de diminuare a cotei unice", a spus Andreea Paul Vass (foto), la seminarul organizat pe tema fiscalitatii.
“Variantele de lucru se analizeaza iar in masura in reusim sa compensam pierderea de venituri la bugetul de stat, estimata intre 7 si 9 miliarde de lei in varianta diminuarii cotei unice la 12 respectiv 10 procente, putem discuta in mod oficial despre aceasta varianta. Dar cum in prezent nu avem cum sa compensam veniturile la bugetul de stat, aceasta nu este decat o propunere politica”, a mai spus ea.
Potrivit consilierului, prin cota unica decidentii incearca sa aduca un plus de dinamica mediului de afaceri si cresterii Produsului Intern Brut (PIB), dar si a gradului de colectare a taxelor, in contextul in care a simplificat foarte mult administrarea fiscala si lasa la dispozitia companiilor decizia cu privire la ce fac cu capitalul ramas in buzunarul propriu, cum sa-l economiseasca, cat sa cheltuie.
Pe de alta parte, o cota progresiva avantajeaza tarile care au o economie deja competitiva si stabila, pe cand in cazul Romanie cota unica este benefica. In prezent tarile care au cota unica sunt intr-o competitie de reducere a acesteia pentru a nu pierde nivelul investitiilor straine directe si astfel capacitatea concurentiala pe acest segment cu alte state, a mai spus ea.