Proiectele imobiliare "fantomă" ale Irlandei încep să dea semne de viaţă. Ansamblurile rezidenţiale începute înainte ca bula imobiliară să se spargă, au sfârşit neterminate sau ocupate parţial, scrie The Wall Street Journal.
Dar scăderea puternică a preţurilor a crescut interesul cumpărătorilor pentru astfel de investiţii, chiar dacă economia Irlandei se clatină serios.
Cu toate că irlandezii nu sunt încrezători că ţara va reuşi să depăşească rapid criza economică, unii dintre aceştia profită de oportunităţile din piaţă ca urmare a a licitaţiilor publice de vânzare şi a discounturilor importante. Bula imobiliară din Irlanda a început să se umfle în anii 1980 şi 1990 atunci când multinaţionalele americane din domeniul IT, cum ar fi Dell sau Microsoft, au hotărât să îşi coordoneze de aici operaţiunile din Europa.
Corporaţiile americane au fost impulsionate să se mute pe tărâm irlandez datorită taxelor mici şi forţei de muncă calificate şi vorbitoare de limba engleză.
Astfel, la mijlocul anilor 2000, Irlanda abunda de locuri de muncă în domeniul construstrucţiilor şi în cel high-tech.
Poveste cu început frumos, dar final nefericit
Sute de mii de imigranţi din ţări cum ar fi Polonia şi China, cât şi irlandezii reîntorşi în ţara natală s-au alăturat generaţiei tinere în căutarea unui loc de muncă şi a unei case.
Fenomenul a început sub forma cererii crescute pentru proprietăţi imobiliare din partea unei populaţii din ce în ce mai prospere.
Treptat s-a ajuns la o "goană după aur" pentru a cumpăra cât mai ieftin sau pentru a cumpăra şi a vinde ulterior mai scump.
Preţul mediu al caselor din Irlanda a crescut vertiginos de la valoarea de 75.000 de euro în 1996 până la 311.000 de euro în 2006, conform Institutului de Cercetare Economică şi Socială şi Permanent TSB Bank. Băncile au împrumutat miliarde de euro în ultimii 15 ani