Autoritatile de la Sofia si reprezentantii Gazprom au convenit sa infiinteze, in noiembrie, o societate mixta, fiecare cu cate o participatie de 50%, pentru construirea conductei South Stream, pe teritoriul Bulgariei, relateaza Novinite.com. Acest lucru a fost anuntat de catre Alexei Miller, presedintele Gazprom, in urma unei intrevederi cu prim-ministrul Boiko Borisov si ambasadorul Turciei la Sofia. In aceste conditii, sansele Romaniei de a participa la proiectul South Stream scad considerabil, in ciuda acordului semnat miercuri la Bucuresti cu presedintele Gazprom, Alexei Miller. De altfel, si presa bulgara vorbeste de faptul ca gigantul rus Gazprom s-a folosit de Romania pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei.
Gazprom va semna un acord cu Bulgaria pentru un studiu de fezabilitate in vederea construirii gazoductului pe partea bulgara, scrie RIA Novosti. Cele doua parti au convenit sa accelereze crearea unei societati mixte ruso-bulgare, in vederea construirii gazoductului.
Reprezentantii Transgaz si cei ai Gazprom au semnat miercuri la Bucuresti un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. In ultima vreme au aparut o serie de speculatii potrivit carora Romania ar putea inlocui Bulgaria in proiectul South Stream. "Temerile de la Sofia cu privire la un astfel de scenariu au crescut dupa semnarea memorandumului de miercuri de la Bucuresti, intre Gazprom si compania romaneasca Transgaz. Potrivit analistilor rusi si mass-media, acest demers a avut drept scop exercitarea de presiuni asupra Bulgariei pentru a-si indeplini promisiunile legate de realizarea South Stream. S-ar putea sa se fi produs rezultatele dorite deoarece, vineri, presedintele Gazprom, Alexei Miller, si Guvernul Bulgar au convenit sa infiinteze o societate mi