Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii diplomatice între Republica Coreea şi Romania, ambasada coreeană la Bucureşti a organizat la Clubul Diplomatic din Capitală o seară a culturii gastronomice coreene, un festival de gusturi orientale unice şi captivante.
Mâncarea coreeană este mai mult decât un mijloc de potolire a foamei: "alimentul este medicament, iar a mânca este opera Cerului", spune un proverb local. Multe legume, orez, carne slabă, condimente, toate se amestecă într-un adevărat spectacol de culori şi gusturi, din care rezultă mâncăruri delicioase, pline de vitamine, sărace în calorii şi foarte sănătoase.
Gătitul este ridicat la rangul de artă culinară. Mâncarea coreeană, exotică şi inconfundabilă, se găteşte încet, parcă după formule magice, iar ritualul zilnic al mesei este unul special şi foarte bine organizat, în care toţi membrii familiei au un rol bine definit. În mod tradiţional, o masă la coreeni conţine orez, supă, tocană, friptură, salată, legume sau carne fierte, peşte marinat şi paste de soia.
"Mâncarea este simplă, dar foarte gustoasă", a spus Hyang-Ja Yang, bucătăreasa ambasadei Coreei la Bucureşti şi preşedinte al Centrului mondial de cultură culinară.
La gătit se folosesc în general foarte multe condimente: sosul de soia, susanul, ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute, oţetul, vinul de orez, dar şi paste iuţi, precum cea din soia fermentată (Doenjang) sau din ardei (Kochujang).
"Felurile de mâncare sunt potrivite pentru toate gusturile, pentru că sunt foarte diferite. De exemplu, copiii preferă preparate cu gust dulceag, iar adulţii care muncesc le aleg pe cele iuţi, pentru că îi calmează", a spus Hyang-Ja.
Ritualul mesei tradiţionale coreene
Coreenii se aşează în jurul unei mese joase. Fiecare persoană are propriul bol pentru orez, iar beţişoarele lungi, din lemn sau metal, alături de lingură, sunt f