Institutele de cercetare din agricultură au la ora actuală datorii la stat de peste o sută milioane lei însoţite de penalizări şi de creşterea dobânzilor.
“În momentul de faţă, institutele de cercetare din agricultură au un volum mare de datorii către stat, de o mie de miliarde lei vechi, din care jumătate sunt dobânzi şi penalizări. Practic, dacă achităm din datorii se reduce din dobânzi nu din datoria care a generat aceste penalităţi”, a spus Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Siseşti”.
În opinia acestuia, aprobarea proiectului de lege care reglementează reorganizarea institutelor de cercetare, modalitatea de finanţare, inclusiv de la bugetul de stat, dar şi patrimoniul şi eşalonarea datoriilor acestora ar putea fi o soluţie de redresare pentru cercetarea românească din agricultură.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a dat asigurări că va fi adoptată legea privind reeşalonarea datoriilor institutelor de cercetare. “Este în Parlament un proiect de lege în acest sens şi în baza lui datoriile de bază ale institutelor vor fi reeşalonate pentru cinci ani”, a spus Tabără.
Statul nu a mai organizat licitaţii pentru institutele de crecetare
România este singura ţară din Europa în care institutele de cercetare din agricultură se finanţează numai din venituri proprii, a precizat Sin.
“Nicăieri în Europa nu mai găsim o finanţare ca la noi. Peste tot se alocă o sumă de la buget pentru cercetarea ştiinţifică, dar în România aceste institute de cercetare se finanţează doar din venituri proprii sau din proiecte de cercetare câştigate prin licitaţie”, a arătat Sin.
Acesta a subliniat că, în ultimii doi ani, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi cel al Agriculturii nu au mai organizat nicio licitaţie pentru institutele de cercetare.
“Practic nu există niciun proiect iniţiat în u