Dupa cinci ani de pauza, cinematografia romana revenea in 1971 la Cannes, in Selectia Oficiala, cu primul si singurul lungmetraj al scriitorului Nicolae Breban, "Printre colinele verzi", adaptarea romanului acestuia "Animale bolnave". Filmul a fost proiectat azi la cinema Studio din Bucuresti, in deschiderea manifestarii "Les Films de Cannes a Bucarest" impreuna cu scurtmetrajul "Floarea reginei" de Paul Calinescu. Nicolae Breban a spus ca filmul sau din care "razbate uneori furia contra dictaturii (...) parca rezista".
"A fost o nazbatie de-a mea sa vreau sa imi ecranizez propriul roman, Animale bolnave, si ma bucur ca parca rezista pelicula, parca dialogurile nu sunt defazate; jocul actorilor e destul de firesc si transpare destul de bine uneori furia contra dictaturii", a spus Nicolae Breban dupa proiectia cu filmul "Printre colinele verzi". "Nazbatia" a avut o stea norocoasa.
Poveste foarte ampla, cu multe interventii din off (ale eroului-raisonneur interpretat de Dan Nutu) si de o violenta latenta, pelicula nu a avut de-a face, a spus scriitorul-regizor, cu cenzura partidului, ci cu cea franceza. In schimbul introducerii filmului in Selectia Oficiala, organizatorii Festivalului de la Cannes i-au cerut autorului sa scoata o jumatate de ora. "O jumatate de ora din structura filmului si a cartii - pentru ca era o structura destul de moderna, putin inteleasa de critica", spune autorul care si azi pare sa fie suparat pe selectionerii de la Cannes.
Singura obiectie pe care a avut-o Dumitru Popescu a fost legata de scena violului din rau. Nicolae Breban, care era pe atunci membru al CC al PCR, n-a cedat asa cum urma sa cedeze cateva luni mai tarziu in fata organizatorilor Festivalului de la Cannes. "Trebuia sa arat ca violenta domina acea epoca, dupa cum domina si azi."
In acel an la Cannes au fost premiate "Moarte la Venetia" d