Chiar dacă nu suferi de alergii alimentare, consumul unor legume, fructe sau al unor tipuri de carne îţi poate provoca urticarie şi alte simptome similare celor date de alergii. Asta pentru că unele alimente sunt bogate în histamină, substanţa care declanşează aceste reacţii.
Histamina este, în primul rând, produsă de corpul persoanelor alergice atunci când intră în contact cu un factor de risc, fiind una dintre reacţiile sistemului imunitar. De fapt, rolul histaminei este de a declanşa un răspuns inflamator la contactul cu un alergen, care se traduce prin simptomele specifice reacţiilor alergice: strănut, respiraţie dificilă, ochi înroşiţi şi înlăcrimaţi, în unele cazuri, însoţite de tulburări digestive, cum sunt crampele abdominale şi diareea. De asemenea, alergiile alimentare se pot manifesta şi prin urticarie şi prin edeme.
O enzimă împiedică apariţia simptomelor
De cele mai multe ori, în cazul unei persoane cu alergii alimentare, atunci când aceasta mănâncă alimentul alergen, în corp se produce o cantitate crescută de histamină, ceea ce declanşează urticarie şi celelalte simptome ale alergiei.
Cu toate acestea, există situaţii în care unele persoane pot prezenta simptome ale alergiilor alimentare chiar dacă testele alergologice nu indică o astfel de problemă. Acestea pot apărea după consumul unor alimente bogate ele însele în histamină sau al unora care determină o eliberare masivă de histamină în corp. Cele mai predispuse la astfel de reacţii sunt persoanele care prezintă o carenţă a unei enzime numită diaminoxidază. În cazul celor cu un nivel normal al acestei enzime, consumul alimentelor bogate în histamină nu determină reacţii, deoarece rolul diaminoxidazei este de a descompune histamina adusă în corp prin dietă, fără să le afecteze în vreun fel.
Peştele necurăţat dă urticarie
Cel mai adesea, reacţiile nonalergice declanşat