Propunerea de diminuare a cotei unice de la 16% la 12% nu a fost discutată de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional. Aceasta este probabil o discuţie internă în cadrul partidului de guvernământ. Declaraţiile au fost făcute la RFI de reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Propunerea de diminuare a cotei unice de la 16% la 12% nu a fost discutată de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional. Aceasta este probabil o discuţie internă în cadrul partidului de guvernământ. Declaraţiile au fost făcute la RFI de reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu (audio).
"Această propunere de diminuare a cotei unice de la 16% la 12% nu a fost un subiect pe care autorităţile să-l ridice Fondului Monetar Internaţional. Cred că a fost mai mult o discuţie internă în cadrul partidului de guvernământ. În al doilea rând, o reducere concomitentă a contribuţiilor sociale cu o creştere a salariului minim este o propunere care a fost făcută într-adevăr Fondului Monetar Internaţional, dar care urmează să fie discutată săptămâna viitoare cu echipa care va veni la Bucureşti, să vedem consecinţele şi să vedem exact care sunt efectele acestei propuneri", spune Mihai Tănăsescu.
România a scăzut foarte mult în competitivitate, afirmă fostul ministru de Finanţe din timpul guvernării PSD. "Trebuie să analizăm dacă această măsură nu va avea un efect de continuare a descreşterii competitivităţii României şi sigur, toate elementele legate de efectele secundare ale unei asemenea măsuri. FMI nu respinge o asemenea idee, dar trebuie analizată cu atenţie, pentru a vedea implicaţiile fiscale şi modul în care ea urmează să fie implementată", explică oficialul.
Reacţiile sale vin după ce Andreea Paul Vass, consilier al premierului a spus joi, 14 octombrie, că există o presiune puternică din partea PDL pentru scăderea cotei unice la 10% sau 12%. Atât