În campusul Universităţii din Alicante, o sculptură a lui Pepe Azorin, artist răsplătit cu multe premii prestigioase, înfăţisează o mână care ţine un creion imens, sau un stilou clasic, totul proiectat pe cerul unei veri târzii, care pare, acum, la finele lui septembrie, un miracol.
Mâna care scrie pe cer, sau Cerului, murmură cineva din grupul nostru de invitaţi ai Universităţii extinse pe suprafaţa unui fost aeroport militar. Aşa că în turnul de control de odinioară se află, firesc, departamentul de relaţii internaţionale, hangarele au devenit sere mediteraneene, aleile, unde au fost vechile piste de aterizare şi decolare, sunt trasate generos, dar ferm, iar palmierii, pinii domestici şi chiparoşii îţi creează impresia de paradis terestru, de utopie concretă, realizată, spune un poet din grup; cărţile şi natura într-un dialog fericit.
Biblioteca judeţeană din Bistriţa, bravo provincia, directoare Olimpia Pop, dar şi entuziasmul lui Dinu Flămând au realizat colaborarea, de care beneficiem, cu Universidad de Alicante, prin profesoara Cătălina Iliescu Gheorghiu, Directoarea, traducătoarea în spaniolă a unei antologii de poezie românească, de azi, tipărită la „Eikon", recent, volum unde, pe lângă Dinu Flămând, Gabriel Chifu, Aurel Rău, Ştefan Damian, Ioan Pintea, sunt prezenţi Mircea Măluţ,Vasile George Dâncu, subsemnatul. Pe Cătălina şi pe Gabriel, un spaniol numai energie şi surâs hispanic, un vorbitor expresiv de limba română, îi aşteptăm lângă statuia imensă, care pare crescută, ca o rădăcină, din pământul ars de soarele sudului mirific; mâinile şi rădăcinile sunt temele obsesive ale artistului, de altfel. Ieri, la sediul din centru al universităţii oraşului de la Mediterană, a fost vernisată expoziţia pictorului Marcel Lupşe, Plante de leac, misterioase, delicate forme vegetale de la noi, frunze, eflorescenţe, bulbi, expo prezentată