Premierul Emil Boc, prezent la inaugurarea conductei de gaze Arad-Szeged, care leaga sistemul romanesc de cel ungar, a declarat ca realizarea proiectului de interconectare "deschide o fereastra de oportunitate" pentru AGRI, proiect care vizeaza tranzitul de gaz natural lichefiat din zona Marii Caspice in Europa.
"In plan european, interconectarea tarilor este vitala. Se deschide o fereastra de oportunitate pentru realizarea AGRI (Romania-Georgia-Azerbaijan-Interconnector - n. red.). Participarea Ungariei la acest proiect da siguranta. In viitorul apropiat, ramane sa ne concentram pe sursele de finantare pe care speram sa le obtinem 2011", a declarat Emil Boc (foto). Ungaria va participa si ea la proiectul AGRI, fiecare dintre cele patru state membre avand o participatie de 25%.
Primul ministru roman a subliniat totodata ca, prin proiectul Arad-Szeged, Romania isi reafirma angajamentele in privinta Nabucco si PEOP (conducta paneuropeana de petrol). "Acest proiect este o dovada a eficientei guvernelor roman si ungar si a relatiilor bune de colaborare cu Uniunea Europeana", a adaugat Boc, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Csanadpalota, in Ungaria.
La randul sau, omologul sau, Viktor Orban, prezent la evenimentul de inaugurare a conductei, a spus ca fara Romania si Ungaria nu ar exista o piata comuna in Europa Centrala. "Jucatorii mai mici devin mai mari pentru ca vor putea sta pe mai multe picioare daca ei colaboreaza. [...] Semnele sunt bune pentru Europa Centrala si speram ca spiritul noii colaborari sa cuprinda intreaga Europa", a afirmat Orban.
In plus, premierul Ungariei a punctat ca noua conducta aduce un plus de competitivitate pe piata gazelor la nivel regional pentru ca atunci "cand doua tari au retelele de gaze separate, ele sunt mai vulnerabile in privinta alimentarii". Pentru consumatori, concurenta mai mare intre surs