Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şi peşte, sunt mai puţin predispuse să dezvolte diabet de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii spanioli, publicat în Diabetes Care şi citat de Mediafax. La studiu au participat 418 adulţi, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, care au urmat fie o dietă mediteraneană cu accent pe uleiul de măsline, fie o dietă mediteraneană cu accent pe grăsimi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fie o dietă săracă în grăsimi.
În cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale cu conţinut ridicat de fibre, peşte şi grăsimi nesaturate, mai ales ulei de măsline şi de nuci, şi săracă în carne roşie şi lactate grase - au prezentat mai puţine riscuri de a dezvolta diabet. Voluntarii care au participat la studiu, coordonat de Jordi Salas-Salvado, de la Universitatea din Rovira i Virgili în Reus, Spania, prezentau cel puţin trei factori de risc cardiac (hipertensiune arterială, fumat etc.). Niciunuia dintre voluntari nu i s-a spus să facă sport sau să-şi limiteze numărul de calorii.
La patru ani de la debutul studiului, 10 - 11% dintre voluntarii din grupurile care au adoptat dieta mediteraneană au dezvoltat diabet, faţă de 18% din grupul care a avut o dietă săracă în grăsimi. După ce au fost luaţi în considerare alţi factori de risc, precum greutatea, dependenţa de fumat, nivelul de exerciţii fizice efectuate, cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană reduce cu 52% riscul de diabet comparativ cu dieta săracă în grăsimi.
Constance Brown-Riggs, purtător de cuvânt pentru American Dietetic Association, a spus că dieta mediteraneană este o alegere sănătoasă pentru oricine, însă acest lucru nu înseamnă că oamenii trebuie să renunţe la sport. Aceasta a mai spus că trebuie să se ţină, totuşi, c