Vizita efectuată în Liban de preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad este calificată de Statele Unite ca fiind "o provocare". O vizită "provocatoare", cu atât mai mult cu cât preşedintele iranian s-a deplasat în sudul Libanului, aproape de graniţa cu Israelul, unde în 2006 a avut loc un veritabil război între arma israeliană şi Hezbollahul libanez, sprijinit de Iran.
Vizita efectuată în Liban de preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad este calificată de Statele Unite ca fiind "o provocare".
O vizită "provocatoare", cu atât mai mult cu cât preşedintele iranian s-a deplasat în sudul Libanului, aproape de graniţa cu Israelul, unde în 2006 a avut loc un veritabil război între arma israeliană şi Hezbollahul libanez, sprijinit de Iran.
Deplasarea lui Mahmoud Ahmadinejad în această regiune a fost orchestrată cu un simţ al propagandei pe care nimeni nu îl contestă. Preşedintele iranian a fost salutat ca un erou, aclamat, omagiat, au leşinat oameni din cauza entuziasmului mulţimii.
Iranului i se aduc mulţumiri, pentru că a sprijinit reconstrucţia în zone distruse în urmă cu patru ani de artileria şi bombardamentele israeliene. Toată această vizită a fost extrem de mediatizată în lumea musulmană şi arabă, cu un mesaj clar : Iranul se consideră o mare putere regională şi încearcă să-şi marcheze zona sa de influenţă.
În Israel, această vizită a suscitat o vie emoţie, iar unele ziare n-au ezitat să-şi deschidă ediţiile cu titluri de genul "Ahmadinejad, la un kilometru", ceea ce înseamnă, mai precis, Ahmadinejad, la un kilometru de un stat pe care a declarat deseori că vrea să-l şteargă de pe harta lumii şi de pe faţa pământului.
Această vizită mai pune însă în lumină un fapt şi anume diviziunile politice profunde din sânul societăţii libaneze, unde Hezbolahul şiit e de fapt fidel Teheranului şi nu autorităţilor de la Beirut.
Preşedintel