Problemele de la Ministerul de Finanţe nu ar fi apărut, dacă legea unică a salarizării ar fi fost adoptată mai rapid de Parlament. O spune la RFI reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. El precizează că stimulentele trebuie acordate funcţionarilor după criterii mult mai clare. "Noile criterii trebuie să arate o eficienţă sporită", precizează el.
Problemele de la Ministerul de Finanţe nu ar fi apărut, dacă legea unică a salarizării ar fi fost adoptată mai rapid de Parlament. O spune la RFI reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu (audio).
El precizează că stimulentele trebuie acordate funcţionarilor după criterii mult mai clare. "Problemele de la Ministerul de Finanţe sunt rezultatul unor acumulări din perioada trecută. Este clar că sistemul implementat acum 15 ani de zile, în sensul de a avea două componente majore în salarizarea funcţionarilor Ministerului Finanţelor, o parte fixă a salariului şi o parte variabilă, legată de acordarea acestor stimulente a fost un sistem care, prin noua lege unitară de salarizare se repară şi se creează un lucru care să arate o predictibilitate mult mai puternică, în ceea ce priveşte politica salarială, în anii care urmează", explică Mihai Tănăsescu.
"Dacă această lege a salarizării unice era aprobată în timp, chiar marţea trecută de către Parlament, care într-un fel regla această problemă, prin includerea stimulentului mediu în salariul de bază, aceste proteste n-ar mai fi avut loc", crede reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional.
Fostul ministru de Finanţe din Guvernul condus de Adrian Năstase spune că noile criterii de acordare a stimulentelor pentru funcţionarilor publici trebuie să fie mai clare. "Noile criterii pentru acordarea stimulentelor trebuie să arate o eficienţă sporită, trebuie să arate o determinare şi o aplecare a funcţionarilor către instituţie, trebuie să arat