Ostroavele Cama- Dinu situate la circa 15 kilometri de Portul Giurgiu, în amonte, sunt considerate un „refugiu al naturii”. Locul este ideal atât pentru studiul plantelor şi al speciilor de animale, cât şi pentru petrecerea sfârşitului de săptămână în natură, sau pentru pescuit.
Zona ostroavelor Cama-Dinu, cu o suprafaţă de 2.400 de hectare, a fost declarată rezervaţie naturală în 2006. Aşadar, giurgiuvenii au atât de aproape un loc fascinant prin peisajul mirific şi datorită multitudinii speciilor de plante şi animale. Deşi se spune că este destul de greu de ajuns la cele două insule, fiind nevoie de o ambarcaţiune, totuşi, merită efortul.
Cama-Dinu reprezintă un eşantion tipic de luncă inundabilă. Aceasta înseamnă că cele mai întâlnite sunt zăvoaiele de sălcii şi plopi. Pădurile de ulmi şi de stejar taie răsuflarea, iar în ceea ce priveşte plantele, veţi putea admira nuci americani, perdele de viţă sălbatică, mărul lupului, iar în sezonul de primăvară, apare ghiocelul de baltă. Pe insule sunt şi nuferi albi, clopoţei şi irişi.
Şapte specii de lilieci
Din datele Agenţiei pentru Protecţia Mediului(APM) Giurgiu, Cama-Dinu adăpostesc o faună unică în România, multe dintre vieţuitoarele din cele două ostroave fiind protejate. De exemplu broasca-ţestoasă de apă, tritonii şi şerpii de baltă. În plus, în zonă au fost identificate şapte specii de lilieci. Ostroavele adăpostesc şi cea mai mare colonie de stârci şi cormorani din regiune.
Dacă aveţi răbdare, veţi putea observa în anumite perioade ale anului, stârcul lopătar, cel cenuşiu, egreta mică şi egreta mare. În Zona Cama-Dinu au fost identificate până în prezent peste 314 specii de plante, inclusiv plante acvatice, 17 specii de muşchi, şapte specii de ciuperci, dar şi 1349 de specii de vieţuitoare.
Dintre speciile de faună trebuie menţionat şi un fluture rar în Europa, dar şi un