"Investitiile americane sunt foarte importante si depind de un sistem juridic stabil", a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, in de butul celei de-a doua intalniri din cadrul proiectului "Alegeri CSM 2010" cu magistratii care candideaza la functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Detalii despre alegerile CSM aici. Candidatii prezenti la discutii, Lacrimioara Axinte (Judecatoria Brasov), Norel Popescu (Tribunalul Mehedinti) si Maria Varga (Tribunalul Valcea) au vorebit despre principalele puncte din programele lor. Din partea Parchetului de pe langa Tribunalul din Sibiu a fost prezent la dezbateri procurorul Ioan Marius Aron.
HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii
De la ora 10 s-a desfasurat prima parte a dezbaterilor la care au participat Lacrimioara Axinte (Judecatoria Brasov), Norel Popescu (Tribunalul Mehedinti) si Maria Varga (Tribunalul Valcea), precum si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.
Declaratiile Lacramioarei Axinte (judecatoria Brasov):
Sustin trecerea bugetului instantelor in administrarea ICCJ. Desi se spune ca judecatorii sunt independenti, ei sunt subordonati de MJ. Din cauza ca bugtetul instantei este administrat de MJ, s-a ajuns la faptul ca anul trecut, judecatori care au acelasi grad, aceeasi vechime, lucreaza in acelasi birou sa fie salarizati diferitJustitia trebuie sa-si castiga dreptul de a fi egela cu celelalte doua puteri.Sustin cresterea calitatii actului de justitie. CSM s-a preocupat pana acum de reducerea timpului in dosare, dar in conditiile actuale de personal si a volumuli de munca, s-a ajuns in situatia de a simula actul de justitieJudecatorul nu mai are timp sa studieze temeinic dosarul, sa vorbeasca cu partile.
Trebuie elaborata o strategie de personal pe termen mediu si ocuparea posturilor vacante. Cred ca trebuie s