Lapte de nuci, ciorbe şi hamburgeri. Pe aceeaşi listă adăugaţi tort de ciocolată, îngheţată şi chiar chiftele. Toate intr-un meniu complet crud. Despre alimentaţia vegană fără foc se spune că este extrem de sănătoasă. Unii susţin că este şi o adevărată afacere pentru cei afectaţi de criza economică. Şi mai are o parte bună: este practic imposibil să daţi foc bucătăriei.
Studiile arată că o dietă zilnică bazată în proporţie de 75% pe o alimentaţie vegană fără foc şi restul de 25% pe mâncare vegană gătită întăreşte considerabil sistemul imunitar. De curând a avut loc în Bucureşti Târgul Raw Vegan, o premieră pentru România. "În Bucureşti nu cunosc niciun restaurant unde poţi mânca un meniu întreg raw vegan. Ştiu că există restaurante care oferă şi meniu vegetarian însă nu în exclusivitate raw vegan sau nici chiar vegan", spune Ligia Pop, organizatoarea târgului. Alimentaţia vegană fără foc a început să se dezvolte în România cu aproximativ doi ani în urmă. Astăzi capătă din ce în ce mai mult teren. "Târgul se va desfăşura de acum înainte în fiecare an pe 10 octombrie şi sunt convinsă că numărul celor interesaţi de alimentaţia raw vegan va creşte", spune Pop. Fără să promoveze extremismul sau consumul unei diete 100% raw vegan, aceasta susţine că "mâncarea vie" ar trebui să reprezinte o proporţie mare din alimentaţia oricărui om, fie că este vorba despre seminţe încolţite, frunze verzi sau doar legume şi fructe, preparate după reţete speciale.
La târg oferta a fost destul de generoasă în acest sens. "Am avut legume şi verdeţuri bio, miere bio, seminţe de germinat din diferite cereale şi legume, uleiuri presate la rece, reţete vegane fără foc, dar şi reţete clasice vegetariene, vlăstari din legume şi cereale, creme pentru corp fără conservanţi, aromaterapie, produse de detoxifiere", spune Ligia Pop. Pentru că piaţa de produse eco şi bio este şi ea î