Lucian Diaconu este bucătar profesionist de 13 ani. De-a lungul timpului, a descoperit tainele bucătăriei internaţionale, iar acum pregăteşte mâncare pentru un restaurant cu profil unguresc.
Bărbatul s-a specializat de tânăr în arta culinară şi a profesat ani de zile în câteva localuri de tradiţie de pe litoral. „Am început ca ospătar şi barman. Eram însă foarte atras de bucătărie, aşa că am deprins uşor secretele acestei meserii. Obişnuiam să gătesc acasă şi să încerc diferite reţete", spune Lucian Diaconu.
Stabilit în Constanţa, bucătarul a gătit ani de zile pentru turiştii veniţi pe litoral. Pentru că la mare veneau turişti din toate colţurile lumii, bărbatul a fost nevoit să se adapteze cerinţelor. „Pe litoral vin finlandezi, italieni, spanioli, ruşi, turişti de pretutindeni. Mulţi dintre aceştia doresc preparate tradiţionale. Din această cauză a trebuit să învăţ să gătesc preparate internaţionale", îşi aminteşte bucătarul.
Bărbatul se declară atras de bucătăria nordică, pe care o consideră complexă şi solicitantă. „Aceasta presupune foarte multă îndemânare. Sunt atras de preparatele specifice ale acestei bucătării. O bucătărie grea este şi cea orientală. Aici există mâncăruri, care nu se aseamănă cu nimic altceva", spune Lucian Diaconu.
„A inventat" reţete
Bucătarul este şi autorul unor reţete create de el. „Preferatul meu este «Muşchiuleţul Luciano». Este vorba despre muşchi pregătit cu miere de albine, cu un sos dulce-acrişor. «Chiken Flowers» este o altă reţetă proprie. O pregătesc cu smântână, usturoi şi verdeţuri. Fâşiile de pui sunt îmbrăcate cu acest sos, extrem de gustos", explică bucătarul.
Bărbatul este angajatul restaurantului Panonia, cu profil unguresc, din Braşov, şi încearcă să se specializeze în domeniu. „Sunt foarte mulţi adepţi ai acestei bucătării. Mâncărurile sunt în general picante şi foarte gustoase. Sunt