…opozitia a avut o deschidere timida, cu pionii: ba suspendarea presedintelui, ba o motiune de cenzura, ba un program alternativ de guvernare, ba un premier. Nimic spectaculos, nimic care sa te lase cu respiratia taiata. Linistit, PDL a lasat jos garda si, intr-o clipa de neatentie, a fost atacat la Roberta Anastase. A refuzat s-o sacrifice, cum ar fi facut-o un sahist profesionist. Si-a spus ca, daca scoate la inaintare asumarea raspunderii guvernului pe Legea Educatiei, va fi suficient pentru a iesi din sah.
N-a fost. Pe faza de data aceasta, opozitia a contracarat cu devansarea depunerii motiunii de cenzura. O mutare inteligenta – cel putin in aparenta. Spre deosebire de plenul celor doua camere, in Birourile permanente opozitia detine majoritatea si poate stabili, prin urmare, agenda. Or, o motiune de cenzura pe teme economice (y compris pensii) ar avea sanse infinit mai mari inainte decat dupa o asumare a raspunderii pe Legea Educatiei – unde, sustinuta de UDMR, puterea nu prea are emotii. Avantaj – opozitia.
Pentru a-si atinge, insa, obiectivul, opozitia se vede nevoita sa-si calce pe principii si sa pariticipe la sedintele Birourilor Permanente – unde a promis ca nu mai calca pana la indepartarea Robertei Anastase. Avantaj – puterea.
Dar opozitia poate fi suficient de abila pentru a-si prezenta cedarea ca un sacrificiu pe altarul interesului national. Avantaj- opozitia.
Nici atunci, insa, nu-i sigur ca majoritatea din Birouri va izbuti sa impuna motiunea inaintea asumarii raspunderii – in definitiv anuntul motiunii vine dupa cel al deciziei de asumare. Avantaj – puterea.
Odata introdusa, insa, in BP, motiunea de cenzura mai poate (si va mai) astepta cinci zile (lucratoare? ne-?) pana la prezentarea in plenul celor doua camere reunite si inca maximum (ha!) trei (lucratoare? ne-?) pana la votare. Avantaj – puterea.
Opozitia, i