Viorica are nu mai puţin de 34 de ani de activitate în lucrul cu copiii în cadrul cercurilor de confecţii, tapiserie, folclor, etnografie din cadrul palatelor copiilor din Babadag şi Tulcea. Pe parcursul acestei prodigioase activităţi a învăţat mii de copii să iubească folclorul şi tradiţiile populare locale.
Viorica Chiriş iubea în gimnaziu ştiinţele exacte, fiind elevă la Liceul Spiru Haret şi visa să lucreze la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. La sfaturile părinţilor a ales o altă cale de pregătire profesională, Liceul Pedagogic, în urma absolvirii acestuia fiind repartizată la Liceul Industrial din Babadag, unde a predat doar doi ani. Restructurările din domeniu au împins-o către activitatea extraşcolară, respectiv Casa Pionierilor din Babadag, la cercul de Creaţie, Confecţii, Tapiserie, unde a activat până în anul 1990, când şi-a continuat activitatea la Palatul Copiilor din municipiu.
„Deşi nu am vrut să ajung în învăţământ, mi-am dedicat totuşi întreaga carieră profesională activităţilor extraşcolare de la cercurile de profil. Am lucrat cu copii de toate vârstele şi i-am învăţat să lucreze în spirit tradiţional ţesătură, tapiserie, măşti şi păpuşi populare“, spune Viorica. A învăţat tehnici noi de-a lungul întregii activităţi: a participat la cursuri de perfecţionare, a studiat publicaţii de specialitate, a „furat“ meserie de oriunde a putut iar rezultatele s-au văzut în numeroasele premii obţinute de cercurile pe care le-a coordonat la diverse concursuri naţionale de artă plastică.
Fiul i-a moştenit pasiunea pentru folclor
Cel cu care se mândreşte cel mai mult este fiul său care şi-a petrecut întreaga copilărie şi adolescenţă în cercurile de artă plastică. „I-a plăcut foarte mult să meşterească măşti populare şi nu numai şi a obţinut numeroase premii. Sunt foarte mândră de el că şi-a urmat visul de a ajunge la facultat