Mulţi dintre milionarii României, deşi atinşi de criză, au încă suficienţi bani pentru a îşi satisface mici plăceri. Fie că vorbim de imobile scumpe, maşini de lux sau obiecte de artă, oamenii cu buzunare largi şi pline au considerat că acesta este un moment foarte bun pentru a profita de scăderea preţurilor.
În domeniul imobilelor de lux preţul afişat pe site-urile de profil se poate negocia până la 50% în momentul efectuării tranzacţiei.
De exemplu, în toamna anului trecut, sediul unei foste ambasade a fost vândut cu 3,5 milioane de euro, chiar dacă preţul anunţat iniţial era de opt milioane.
Conform agenţilor imobiliari, cumpărătorii unor astfel de imobile sunt atraşi de povestea acestora şi de valoarea arhitectonică. La capitolul maşini de lux, unii vând, alţii cumpără. Cazurile celor care au fost nevoiţi, din diferite motive, să renunţe la bolizii lor sunt deja notorii.
Pe lângă aceştia, există însă şi milionari care au preferat să cumpere maşini. Numai în prima parte a acestui an au fost înmatriculate trei Bentley, un Rolls- Royce, 17 Ferrari, 14 Jaguar, un Maserati, 35 Porsche şi un Lamborghini. Toate noi.
Casele de licitaţie au o activitate intensă şi în acest an, ca şi anul trecut. Conform reprezentanţilor acestora, în ultima perioadă, mulţi colecţionari au fost constrânşi de criză să îşi scoată la vânzare capodoperele. La capitolul bijuterii sunt destul de puţine tranzacţii şi cu valori relativ mici. Mai exact de circa 8.000-10.000 de euro pe obiect.
Ediţia din acest an a Top 300 Capital cei mai bogaţi români va apărea luni 18 octombrie. În afară de Topul celor mai bogaţi români, în paginile acestei ediţii veţi mai putea găsi:
Un interviu, în exclusivitate, cu omul de afaceri Donald Trump
Un comentariu al renumitului economist Nouriel Roubini
Cele mai mari averi di