Putin dupa ora 12 s-a furat mireasa. Stateam singur la masa asteptand sa se intample ceva si o priveam pe fetita care se invartea pe ringul de dans, visandu-se mireasa. E posibil ca, peste 30 de ani cand se va fi transformat in femeie, nuntile sa ajunga la fel de rare cum sunt astazi horele jucate in vatra satului. Nu doar ca numarul casatoriilor e mai scazut ca niciodata in intreg secolul trecut, dar uniunile consensuale (concubinajul) au devenit de-acum populare. Romania e la acest capitol pe locul trei in UE, 57% dintre romancele cu varste intre 18 si 34 de ani alegand o astfel de formula. Oare de ce nu mai vor tinerii sa-si faca nunta? Privesc in jur si totul e la locul potrivit: friptura in farfurii, cantaretii la instrumente, nasii se simt bine, parintii sunt stresati, invitatii danseaza. E o nunta obisnuita. Atata doar ca mirele sunt eu.
Nici Olivia, mireasa mea, nici eu nu am deranja prea tare statisticile care spun ca varsta medie la prima casatorie a crescut consistent in ultimele decenii. Daca in anii ’90 barbatii romani se nunteau la 25 de ani si femeile la 22, astazi stacheta a ajuns la aproape 30 de ani pentru barbati si la 26 pentru femei. Nu ne-am grabit nici noi, desi suntem de cinci ani impreuna. Seara de iarna in care ne-am logodit a fost romantica, intr-un parc din Viena, eu ingenuncheat in fata ei. Desi stiam ca va spune “Da”, tremuram. Nu de emotie, ci de frica.
Romantismul e cu siguranta cea mai periculoasa substanta in viata unui tanar cuplu. Fermecator in picaturi, ucigator atunci cand e servit in doze mari. Cele mai multe cantece de amor si cele mai multe filme de dragoste hollywoodiene ne vand promisiuni care se termina in fata altarului, exact acolo unde incepe adevarata poveste. De mici am fost educati intr-o cultura pop care ne arata doar prefata superficiala si roz a unui proaspat cuplu sau ruinele fumegand divort peste o