Dureri greu de suportat şi senzaţii de arsură în zona articulaţiilor? Poţi atenua neplăcerile cauzate de atacurile de gută cu ajutorul remediilor naturiste. Acestea acţionează cu blândeţe şi te scutesc de grija efectelor adverse.
Bărbaţii sunt de patru ori mai predispuşi către gută decât femeile, în cazul cărora riscul de apariţie a bolii creşte în momentul în care ajung la menopauză, dacă suferă de hipertensiune sau de obezitate. Afecţiunea este cauzată în principal de o tulburare a metabolismului acidului uric. Atacurile de gută apar de obicei noaptea şi se manifestă prin dureri puternice la nivelul articulaţiilor, care se înroşesc, sunt fierbinţi şi devin sensibile. Pentru a reduce intensitatea simptomelor, dar şi pentru a facilita eliminarea acidului uric, alături de tratamentul medicamentos se poate apela şi la preparate din plante.
Coada-calului, pe durata crizei
Ceaiul de coada-calului ajută atât la eliminarea toxinelor, cât şi la calmarea durerilor articulare. Astfel, timp de 7-10 zile, până la dispariţia simptomelor apărute în timpul unei crize de gută, poţi bea câte trei căni de ceai de coada-calului pe zi (două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită). Poţi face şi un decoct concentrat din 100 g de coada-calului la un litru de apă, cu care să faci băi locale sau să aplici comprese pe zonele afectate.
Varza şi creţuşca atenuează durerile
Pentru a calma durerile, fierbe două-trei frunze de varză, înfăşoară-le într-o bucată de tifon şi aplică pe zonele afectate. Un alt remediu benefic este ceaiul preparat din 15 g de creţuşcă, 15 g de rădăcină de leuştean, 15 g de frunze de urzică, 15 g de rădăcină de pir şi 25 g de spirulină. Pune 3 linguriţe de amestec într-un litru şi jumătate de apă clocotită şi lasă la infuzat 15 minute. Bea infuzia pe parcursul unei zile, timp de trei săptămâni. După o pauză de zece zile, poţi relua