Premierul maghiar rămâne ferm pe poziţii şi optează pentru suprataxare în locul măsurilor de austeritate care să afecteze populaţia, în speranţa de a nu-şi pierde popularitatea. Ce a decis Viktor Orban? Taxarea companiilor energetice, din telecom şi marii retaileri şi blocarea contribuţiilor către fondurile private de pensii.
Decizia premierului maghiar Viktor Orban de a reduce deficitul bugetar prin impunerea de taxe şi impozite temporare întârzie perioada cu adevărat dificilă în care ţara va trebui să ia măsuri în direcţia reducerii datoriilor, scrie presa internaţională. Guvernul va taxa companiile energetice, pe cele din domeniul telecomunicaţiilor şi marii retaileri.
Taxele, împreună cu taxa pe bănci anunţată anterior, ar ajuta statul să strângă 343 mld. forinţi (1,25 mld. euro), respectiv 1,4% din Produsul Intern Brut, anual, timp de trei ani.
Impozitele, care vor fi stabilite în funcţie de rezultatele din 2009, vor fi introduse în acest an şi vor rămâne în vigoare până în 2012, potrivit lui Orban.
Vrem venituri, nu tăiem cheltuieli
Acest plan oferă primele detalii despre cum Orban intenţionează să îşi ţină promisiunile de reducere a deficitului, după ce, în timpul campaniei şi la începutul mandatului încerca să convingă pieţele că preferă să opteze pentru majorarea deficitului bugetar pentru că astfel poate ajuta Ungaria să îşi revină din cea mai dificilă recesiune din ultimii 18 ani. După ce a obţinut două treimi din locurile din Parlament în aprilie şi o victorie evidentă la alegerile locale din această lună, Orban are şansa să reformeze economia, a spus David Oxley, economist pe pieţe emergente în cadrul Capital Economics din Londra.
"Nu îi mai rămâne mult timp la dispoziţie pentru a acţiona corect şi pentru opta pentru reformele potrivite", explică Oxley. "Ar fi putut să renunţe la măsurile lor populiste şi să opte