Strugurii sunt cele mai dulci şi mai gustoase fructe ale toamnei, aşa că ar fi păcat să nu-i incluzi în preparatele tale. Îi poţi consuma alături de friptură, cu brânzeturi, la aperitiv, în tot felul de deserturi, dar şi sub formă de murături sau de must. Ca să te inspiri îţi oferim câteva idei.
Tartă vanilată
Ingrediente: un blat de tartă gata preparat, o cutie de cremă pentru cremşnit, un ciorchine mare de struguri albi şi unul de struguri negri, un plic de gelatină galbenă.
Mod de preparare: se pregăteşte crema conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se întinde uniform pe blat. Strugurii se spală, se desfac din ciorchine şi se aşază circular, pe toată suprafaţa tartei. Se prepară gelatina, pe aragaz, urmând indicaţiile de pe plic, apoi se lasă un minut să se răcească şi se toarnă peste fructe, astfel încât să le acopere complet. Se ţine la frigider circa o oră, apoi se poate servi.
Fructe murate
Ingrediente: două nectarine, doi ciorchini de struguri albi, doi ciorchini de struguri negri, trei pere, trei mere; pentru soluţie: o lingură piper, şase linguri sare grunjoasă, 200 g zahăr, doi litri apă, 700 ml oţet, o jumătate plic conservant.
Mod de preparare: se aşază fructele într-un borcan de 5 kg, alternându-le. Într-o oală se pun apa, sarea şi oţetul şi se amestecă bine, ca să se dizolve sarea. Se adaugă piperul şi conservantul şi se continuă amestecarea. Zahărul se pune la sfârşit, având grijă să se dizolve bine. Soluţia se toarnă peste fructele din borcan, astfel încât acestea să fie acoperite. Borcanul se acoperă cu un celofan umezit, apoi se leagă cu un elastic.
Aperitiv cu brânzeturi
Ingrediente: 100 g caşcaval, 100 g parmezan, 100 g mozzarella, 100 g caşcaval afumat, 100 g brânză cu mucegai alb, 250 g struguri albi, 250 g struguri roşii.
Mod de preparare: se taie