Un aparat de înaltă tehnologie, unic în ţară, este folosit din această săptămână de Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă“ din Cluj-Napoca. Un robot medical, asemănător celui care „repară“ rănile echipajului din celebrul film Star Trek, poate trata orice tumoră canceroasă cu ajutorul energiei nucleare, respectiv cu două raze de fotoni şi, respectiv, electroni.
Aparatura, un accelerator linear care tratează tumorile de orice formă ale pacienţilor institutului prin radioterapie, a costat 3,5 milioane de euro şi a fost pus în funcţiune luni, într-o încăpere asemănătoare unui buncăr, construită special pentru a deservi acestui tip de tratament. Investiţia s-a făcut din fondul de rezervă al Guvernului, de noua tehnologie urmând să beneficieze orice pacient român care dispune de asigurare.
Robot dirijat din centrul de comandă
Echipamentul este format dintr-un braţ robotic de mari dimensiuni, ataşat de un perete de comandă. Acesta se roteşte deasupra pacientului, aşezat pe un pat mobil, scanând tumorile şi tratându-le. În altă încăpere se află centrul de comandă, unde fizicienii şi medicii pot lucra concomitent pe trei calculatoare performante. Tehnologia a fost cumpărată de la o companie de top din SUA, întregul set de aparaturi fiind produs anul trecut. De asemenea, în suma de 3,5 milioane de euro a fost inclusă şi amenajarea „buncărului“, de către aceeaşi companie producătoare a aparaturii.
„Pacienţii sunt supuşi unei radioterapii avansate, realizată de acceleratorul linear cu ajutorul a două fascicule de fotoni şi electroni. Acest aparat va trata 70% din tumori“, a spus Valentin Cernea, directorul medical al Institutului.
Robotul aduce un imens avantaj în ceea ce priveşte radioterapia, potrivit medicului. „Cu ajutorul acceleratorului se pot realiza iradieri de mare precizie. Tumorile pot fi de diverse dimensiuni. Raza de deschidere