Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, a declarat azi că investitorii americani din România vor să se asigure că acele contracte pe care le încheie vor fi îndeplinite în mod corect, transparent şi echitabil, iar pentru acest lucru „este nevoie de un sistem de instanţe şi un sistem judiciar funcţionale”.
Vorbind la dezbaterea organizată de Societatea Academică Română înaintea alegerilor din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Gitenstein a explicat interesul SUA pentru reforma sistemului judiciar din România.
„În primul rând, relaţia stategică a SUA cu România are o importanţă crucială pentru interesele ce ţin de securitatea naţională a Statelor Unite, mai ales în această regiune. SUA îşi doresc un aliat de încredere, un aliat puternic, stabil iar un sistem juridic solid şi eficient este indispensabil pentru existenţa unei democraţii trainice şi a unor pieţe libere”, a spus ambasadorul.
„În al doilea rând, una dintre responsabilităţile mele în calitate de ambasador
al SUA este aceea de a ajuta companiile americane să îşi desfăşoare activitatea în România. Investiţiile făcute de America în România în cadrul alianţei vestice sunt, cred eu, foarte importante pentru viitorul României”, a completat diplomatul.
Miza alegerilor din CSM: „viitorul democraţiei şi al pieţei libere”
Gitenstein a apreciat că procesul de selecţie prin intermediul căruia sunt organizate alegerile pentru CSM „trebuie să fie nu doar corect, ci şi să elimine orice suspiciune de incorectitudine, fiindcă orice suspiciune va submina credibilitatea CSM şi a întregului sistem judiciar”.
„Dumneavoastră, judecătorii, nu aveţi armată sau poliţie. Judecătorii au doar credibilitatea şi propria integritate. Dacă le pierdeţi pe acestea, sistemul de instanţe devine inutil. Aşadar, orice decizie sau acţiune a unuia dintre jude