Rusia a obţinut ce a vrut. A presat Sofia să renunţe la pretenţiile privind preţul gazelor prin semnarea cu românii de la Transgaz a unui memorandul care nu promitea nimic. Ulterior, Bulgaria anunţa că acceptă şi construirea unei societăţi mixte cu Rusia pentru construirea gazoductului South Stream.
Principalul stat de tranzit în regiunea Balcanilor pentru gazoductul South Stream este Bulgaria, iar înlocuirea cu România ar fi imposibilă, a declarat ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, informează Novinite.
Semnarea unui la Bucureşti, de Gazprom şi Transgaz, pentru un studiu de fezabilitate care să analizeze trecerea South Stream prin România, a alimentat temerile privind un astfel de scenariu.
Mai citeşte şi:
Rezervă pentru South Stream
Ruşii plimbă South Stream ca pe moaşte
Presa şi experţii bulgari au subliniat că de fapt scopul discuţiilor purtate de ruşi cu România a fost de a presa Bulgaria să-şi îndeplinească promisiunile în proiectul South Stream, transmite Mediafax.
Rezultatul este cel dorit de Rusia. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, şi guvernul bulgar au decis astăzi să înfiinţeze o compania mixtă, pentru construcţia secţiunii din Bulgaria a South Stream.
Cele două state vor fi implicate în mod egal în acestă societate, potrivit Novinite.com.
Presedintele Gazprom, Alexei Miller, s-a aflat miercuri la Bucureşti unde a discutat cu reprezentanţii Transgaz. În urma întâlnirii a fost semnat un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream să traverseze teritoriul României.
Potrivit analiştilor ruşi, scopul acestui memorandum era de a determina Bulgaria să renunţe la pretenţii, ceea ce s-a şi întâmplat. Potrivit presei din Bulgaria, discuţiile cu oficialul de la Gazprom nu au vizat