De la începutul lunii septembrie, bursele externe au cunoscut aprecieri semnificative care au alimentat în parte şi piaţa de la Bucureşti.
Evoluţia poate părea surprinzătoare având în vedere că investitorii s-au refugiat în această perioadă şi în plasamente defensive, de genul metalelor rare, aur, argint, platină, impingând cotaţiile acestora la noi nivelurile record.
Numai de la începutul lunii septembrie cotaţia futures a argintului de la bursa de mărfuri din Chicago s-a majorat până în prezent cu 20%, preţul aurului a urcat cu 10%, iar cel la platină a avansat cu 12,7%. Aurul a atins ieri un nou maxim istoric, de 1.380 de dolari pe uncie, iar analiştii îl văd urcând până la 1.500 de dolari.
De regulă, astfel de evoluţii au loc când pieţele financiare sunt în scădere, însă investitorii au luat cu asalt şi bursele, cel mai urmărit indice american, S&P500, apreciindu-se în ultima lună şi jumătate cu 15,5%.
Bursa de la Bucurşti s-a bucurat mai puţin de creşterile de afară, indicele BET urcând cu 4%, iar SIF-urile s-au apreciat în medie cu 12,6%. Este cunoscut însă că piaţa autohtonă nu se poate desprinde pentru prea multă vreme de evoluţiile externe şi în continuare trendul Bursei va fi dat tot de ce se întâmplă la nivel global pe pieţele mature.
Brokerii sunt de părere că atât bursele, cât şi cotaţiile la metale sunt alimentate de aşteptările inflaţioniste ale investitorilor cu privire la politicile monetare ce urmează să fie puse în practică de băncile centrale ale celor mai importante economii.
"Avansul cotaţiilor de la burse ale metalelor, dar şi ale cerealelor este determinat de această aşteptare privind o nouă undă de măsuri monetare de tipul «quantitative easing» (achiziţie de active - n.r.) din partea băncilor centrale. Prin acestea se injectează lichiditate în sistemul financiar. Sunt măsuri neconvenţionale de stimulare a ec