Viitorul acord dintre România şi FMI nu va fi unul de împrumut. Explicaţia vine de la reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional. Mihai Tănăsescu spune la RFI că noua înţelegere nu va presupune bani pentru România, ci va fi doar un acord de "supraveghere". El precizează că rezervele BNR sunt "suficient de mari, solide şi credibile".
Viitorul acord dintre România şi FMI nu va fi unul de împrumut. Explicaţia vine de la reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional. Mihai Tănăsescu (audio) spune la RFI că noua înţelegere nu va presupune bani pentru România, ci va fi doar un acord de "supraveghere".
"Acest acord nu va fi un acord de împrumut. Deci România nu va mai trage bani de la Fondul Monetar Internaţional. Va fi un acord de supraveghere, un acord care va avea la bază în primul rând o acţiune preventivă, o acţiune de delimitare foarte clară a domeniilor în care România trebuie să acţioneze rapid în trimestrele următoare şi în anii următori, iar aceste discuţii preliminare, care vor avea loc la Bucureşti, între Fond şi autorităţi vor scoate în evidenţă care sunt acele sectoare principale în care această cooperare trebuie să se deruleze", afirmă fostul ministru de Finanţe din timpul guvernării PSD.
"Cred că aceste discuţii se vor axa în special pe identificarea modului în care reformele structurale pot să consolideze politica fiscală românească şi mă refer aici la întreprinderile de stat, care înregistrează pierderi, modul în care vor fi restructurate, reforme structurale în administraţia centrală şi locală, care să fie capabilă să atragă mai multe fonduri europene, pentru a putea accelera ritmul de dezvoltare şi nu în ultimul rând, reforme structurale în domenii cheie ale economiei româneşti, cum sunt Sănătatea şi Educaţia", continuă Mihai Tănăsescu.
El precizează că rezervele BNR sunt suficient de mari în prezent : "Est