Iosif Demian nu a mai vazut "O lacrima de fata" in Romania de la premiera din 1982. Azi, la cinema Studio, unde filmul a fost proiectat in cadrul festivalului "Les Films de Cannes a Bucarest", cineastul stabilit in Australia a povestit cum s-a dus la Cannes cu un frac gaurit de la Buftea, folosit in filmele cu comisarul Miclovan, si despre cum era cat pe ce sa ia Premiul Camera d'Or daca l-ar fi votat si criticii romani de pe Croazeta.
Vezi aici secvente din filmul lui Iosif Demian."Se cearta Florica cu Gheorghe si Gheorghe izbeste usa si pleaca. Se intoarce dupa 17 ani. Ea il intreaba: "Unde ai fost?" "Afara"." Asa suna unul dintre bancurile preferate ale lui Iosif Demian, director de imagine devenit regizor si care in 1982 a fost selectionat la Cannes cu "O lacrima de fata". Daca pentru Nicolae Breban, un favorit al sistemului comunist de la acea data, nu a fost greu sa ajunga la Cannes in 1971 cu primul film scris si regizat de el, "Printre colinele verzi", Iosif Demian a ajuns la cel mai important festival din lume prin intermediul unui alt cineast, Alexa Visarion si al unei intamplari inedite.
"Alexa Visarion s-a intalnit la Paris cu Gilles Jacob, presedintele Festivalului de la Cannes, si i-a reprosat ca selectia filmelor din Romania lasa de dorit, ca filmele sunt alese pe spranceana sau pe interese si ca daca s-ar putea sa trimita pe cineva in Romania sa aleaga filme. Gilles Jacob i-a spus: Nu pot face asta pentru ca exista un juriu de preselectie, dar pot aranja o Zi a Filmului Romanesc. Da-mi patru filme. Alexa Visarion a pus pe locul intai filmul lui, pe locul doi filmul meu, pe locul trei un film al lui Dinu Tanase si pe patru unul al carui titlu nu mi-l amintesc.
Lista a fost trimisa la Bucuresti, la Romania Film, cei de acolo au dat zvon si au inceput reprosurile, asa ca in final s-au trimis 17 filme la Cannes in loc de patru.