Tarabele din piaţă s-au umplut în ultima vreme de ciuperci de pădure. Acestea sunt extreme de periculoase, avertizează medicii buzoieni.
Doctorii îi sfătuiesc pe buzoienii care poftesc la ciuperci, mai ales la bureţii care au apărut pe tarabele din pieţe, să fie precauţi atunci când le cumpără fără ca acestea să fi trecut printr-un control strict şi avizat. Acestea pot duce la intoxicaţii grave cauzate de necunoaşterea tipurilor de ciuperci, cât şi de încrucişarea sporilor între cele comestibile şi cele otrăvitoare.
Totodată, medicii atrag atenţia că metoda de verificare a toxicităţii ciupercilor prin adăugarea de ceapă şi usturoi în apa de fierbere a acestora nu oferă siguranţă.
"Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare şi de starea de sănătate anterioară a victimei.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice). Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii", ne-a spus medicul Venera Acsinte, directorul DSP Buzău.
Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin: greţuri, vărsături. diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie.
În aceste cazuri, după două zile d