- Editorial - nr. 652 / 16 Octombrie, 2010 Patronatele din agricultura si industria alimentara anunta prin diferite canale: comunicate, conferinte de presa, declaratii etc., etc., faptul ca preturile la produsele alimentare se vor majora, in curand, cu 10-25 la suta, fiind amintite alimentele de baza: painea, carnea si laptele. Numai aceste majorari ii mai lipseau romanului, acum, in prag de iarna, de parca n-au fost suficiente criza fara de sfarsit, reducerea salariilor, disponibilizarile. Avem impresia ca exista un scenariu diabolic, gandit de o minte bolnava de ura fata de un popor caruia i se poate reprosa doar lipsa de inspiratie atunci cand a votat. Patronii _ Doamne, ce urat suna acest cuvant! _ motiveaza majorarile de preturi pe seama cresterii preturilor de achizitii la materia prima cu 40 pana la 200 la suta, cresterea TVA, de la 19 la 25 la suta, a inflatiei, de 7 la suta. Sa luam in calcul doar pretul la graul pentru panificatie, care a ajuns, undeva, la 0,90 lei/kg. Vreau sa spun ca, pe vremea socialismului, fara sa fiu acuzat de nostalgii, in fiecare toamna, la finalizarea secerisului, se trimiteau probe sigilate la Bucuresti, pentru determinarea indicilor de panificatie, astfel ca, la un moment dat, existau doua situatii statistice, una reala, cu stocurile cantitative si calitative, si una fictiva, umflata, de iesit in lume, sa moara de invidie "dusmanii capitalisti". In baza statisticii reale se stabilea, la nivel national, cat grau se exporta, cat grau ramanea in tara pentru panificatie sau furaj, se stabileau mutatiile dintr-un judet in altul, in asa fel ca nimeni sa nu ramana fara "painea cea de toate zilele", chiar daca, intr-o perioada, a fost cartelata. Astazi, cu toata dotarea de calculatoare, absolut nimeni nu mai poate sa-ti spuna cat este consumul tarii pentru painea populatiei si ce disponibil avem la export. Ca dovada, faptul ca s-a expo