Brusturele este o planta bienala care apare in flora spontana, inalta de peste doi metri. Are frunze mari, inconfundabile si pufoase pe partea inferioara. Florile de brustur apar vara, au culoarea mov-violet si sunt asezate in grup.
Planta contine nitrat de potasiu, ulei eteric, mucilagii, substante amare, vitamine din grupul B si saruri minerale.
Brusturele se administreaza sub forma de infuzie, tinctiura sau unguent in diferite afectiuni: diabet, afectiuni digestive, afectiuni ale pielii, reumatism, boli cronice produse de intoxicarea organismului.
Specialistii recomanda preparatele din brusture pentru proprietatile detoxifiante in bolile de ficat, rinichi si splina.
Se crede de asemenea ca brusturele regleaza nivelul glicemiei, curata sangele de toxine si actioneaza ca un antibiotic, cu o eficienta similara cu cea a penicilinei.
O actiune mai putin cunoscuta a frunzelor de brusture este aceea a efectului spectaculos antireumatic, antisciatic si in ameliorarea durerilor provocate de spondiloza.
Frunzele de brustur se umezesc uniform cu spirt medicinal, de culoare albastra. Dupa 10, 15 minute, timp necesar absorbtiei alcoolului, pe zona afectata se pune o bucata de panza sau tifon si apoi se pun frunzele care se leaga, se fixeaza cu o alta bucata de panza sau tifon.
Protejarea zonei afectate cu panza sau tifon este obligatorie deoarece aplicarea frunzelor de brusture direct pe piele provoaca iritarea pielii.
Acest remediu sau pansament - panza, frunze de brusture cu alcool resorbit, tifon sau panza se aplica pe zona afectata seara, inainte de culcare. In functie de vechimea bolii, tratamentul se repeta pana la 5, 6 seri la rand, folosindu-se, de fiecare data frunze proaspete.
Tratamentul de toamna cu frunze de brusture asigura pe toata perioada iernii inlatura