Cartoful este cultivat in lumea intreaga pentru tulpinile sale subterane, terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita, tuberculi ce sunt comestibili, dar si bogati in amidon, motiv pentru care sunt folositi in alimentatie si ca furaj.
Astazi, in lume, se cultiva peste 66 de specii de cartofi. Printre ei se numara un soi rosu, ca sfecla, si unul albastru-violet. In Romania se gasesc cartofi rosii, albi si dulci.
Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu.
Pentru ca sunt ieftini - de aici si denumirea de "mancarea saracului" - sanatosi, plini de fibre si de potasiu, si cu putine calorii, cartofii se gasesc si se gatesc in toate bucatariile lumii.
Un cartof de marime medie, fiert, mancat zilnic, protejeaza inima. Cartofii nu contin grasimi si deci nici colesterol.
Hidratii de carbon din cartofi sunt usor digerabili si faciliteaza digestia de aceea cartofii sunt recomandati persoanelor care nu pot digera alimente grele - copii, batrani, convalescenti.
Sucul de cartofi este un pansament gastric excelent pentru cei care sufera de ulcer si alte afectiuni gastrice. La fel si apa in care s-au fiert cartofii.
Vitaminele din cartofi, calciul si celelalte minerale sunt de mare ajutor persoanelor care sufera de reumatism.
Pentru ca sunt bogati in magneziu, element care impiedica depunerile de calciu in rinichi, consumul de cartofi contribuie la prevenirea acestei afectiuni, dar si la tratarea ei.
Despre cartofi s-a spus adesea ca ingrasa. Nutritionistii neaga acest lucru si spun ca nu cartofii dauneaza siluetei ci felul cum acestia sunt gatiti: cartofi prajiti sau piure cu mult unt.
Sucul de cartofi si salata de cruditati in care ati pus si cartofi se consuma imediat si nu se pastreaza pentru mai tarziu.
In ca