Proprietarii spun că viticultura nu mai e rentabilă din cauza băuturilor „de eprubetă”, ieftine.Potrivit autorităţilor vrâncene, anul acesta au rămas pârloagă peste 2500 de hectare de vie, de patru ori mai mult decât anul trecut.
CITEŞTE ŞI: Dispar vinurile tradiţionale româneşti!Producţia a scăzut cu 75%! VIDEO/FOTO
Potrivit autorităţilor vrâncene, anul acesta au rămas pârloagă peste 2500 de hectare de vie, de patru ori mai mult decât anul trecut.
Probleme mari pentru viticultorii vrânceni, care-şi abandonează unul câte unul viile deoarece activitatea nu mai este rentabilă.
Potrivit Direcţiei Agricole Vrancea, anul acesta au rămas nelucrate 2.570 din cele 24.773 ha de viţă de vie. Asta înseamnă mai bine de 10% din total şi de patru ori mai mult decât în 2009, când au fost pârloagă numai 620 ha de vie.
Grav este că şi restul viei este doar în mică parte lucrată cum trebuie. „Din cauza costurilor foarte mari, pe trei sferturi din plantaţii se lucrează la minima rezistenţă, iar recoltele sunt din ce în ce mai mici”, declară Mariana Botea, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Agricole Vrancea.
Struguri versus „pastile”
Principala cauză pentru care proprietarii nu-şi mai lucrează viile cu pasiunea de altădată este concurenţa pe care le-o fac vinurile falsificate.
Marin Cozma (52 ani) locuieşte în Tecuci dar are un hectar de vie în zona vrânceană Coteşti. Anul trecut, a făcut aproape trei tone de vin, dar a avut mari probleme cu vânzare acestuia.
„Am calculat cheltuielile făcute şi am ajuns la concluzia că mi-a ieşit litrul de vin la 3,5 lei. Ca să acoper şi munca mea, precum şi impozitele şi taxele, corect ar fi fost să-l vând cu cel puţin cinci lei pe litru. Dar cui să-l dau când la marginea şanţului se vinde cu numai patru lei? Cumpărătorii nu ştiu că ăla ieftin e apă cu arome,