Staţiunile balneare din vestul ţării pierd zeci de mii de turişti anual pentru că nu au reuşit să dezvolte serviciile. Pe frontiera de est a Ungariei, privaţii şi autorităţile au investit în complexuri de agrement care „înghit“ milioane de euro numai de la români.
Staţiunile turistice din vestul ţării, recomandate în special pentru apele termale, sunt aproape goale în această perioadă. Toamna, în bazinele cu apă caldă din exterior se încumetă să intre doar temerarii. Este extrasezon, iar turismul se pregăteşte să intre în hibernare. La câteva zeci de kilometrice de Băile Felix, Băile Buziaş sau Băile Lipova, peste graniţă, la fiecare sfârşit de săptămână, staţiunile termale sunt pline ca un stup. Ştrandurile ungureşti reuşesc să atragă mii de turişti din România, care plătesc pentru serviciile de relaxare şi distracţie.
Secretele maghiare
Resursele ungurilor sunt aceleaşi cu cele ale românilor. Facem parte din acelaşi bazin care dispune de ape termale, avem relief asemănător, iar puterea economică din estul Ungariei este aproape la fel de mare ca cea a românilor din zona de vest. Vecinii de peste graniţă au reuşit însă să descopere formula unei afaceri de succes. Au înţeles nevoile clienţilor, de la copii, adulţi până la bătrâni, şi au dezvoltat zona de servicii.
Ştrandurile ungureşti au multe bazine, unele acoperite, altele în exterior, au jocuri pentru copii şi pentru adulţi, dar şi servicii de SPA. De pildă, la Aquapolis, în Debrecen, o localitate situată la aproximativ 50 de kilometri de Oradea, îţi poţi petrece weekendul în halat şi costum de baie fără să te plictiseşti. Te poţi relaxa în jacuzzi, poţi înota, copiii se pot da pe zeci de tobogane, în timp ce adulţii pot face masaj acvatic sau thailandez şi pot gusta din preparatele tradiţionale în acelaşi spaţiu.
La polul opus, la Băile Felix, ştrandul Apolo este doar un bazin exteri