Cadrele didactice din judeţul Dolj au la dispoziţie o săptămână pentru a aduce propuneri sau amendamente la Legea Educaţiei Naţionale.
Începând de vineri, legea a fost afişată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Potrivit ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel Funeriu, proiectul Legii Educaţiei Naţionale asigură continuitate şi coerenţă sistemului de învăţământ, în sensul că nu va aduce în acest an şi în cei care urmează schimbări în ceea ce priveşte organizarea examenelor, inclusiv a bacalaureatului.
„La forma actuală a proiectului Legii Educaţiei Naţionale, multe dintre amendamentele dascălilor din Dolj au fost luate în considerare. Tocmai de aceea facem un apel către toţi managerii unităţilor de învăţământ să informeze profesorii că până pe 22 octombrie mai pot trimite propuneri pentru Legea Educaţiei“, a menţionat Mihaela Moţăţeanu, inspector general la ISJ Dolj.
Accentul se pune pe competenţe, şi nu pe memorare
Potrivit noii legi a educaţiei, în învăţământul preuniversitar, se va face o schimbare radicală în ceea ce priveşte conceperea curriculei, punându-se accentul pe competenţă, şi nu pe acumularea de informaţie. De asemenea, numărul maxim de ore va fi redus de la 25 la 20, în învăţământul primar, şi de la 30 la 25 - în cel gimnazial.
Complementar acestei decizii va fi promovat şi programul „Şcoală după şcoală“, prin care va fi oferit un cadru organizat pentru pregătirea temelor. Apoi, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ şi autorităţile locale, care vor face parte din conducerile şcolilor, vor putea decide în proporţie de 20% pentru învăţământul gimnazial şi de 30% pentru cel liceal disciplinele de învăţământ. Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului com