A ajuns doctor în educaţie fizică, fiind singurul din Vrancea care are această titulatură. A practicat mai multe discipline sportive, încă de când era licean. Cunoaşte la perfecţie psihologia copiilor, în mijlocul cărora preferă să stea cât mai mult.
Este şef de catedră la disciplina educaţie fizică şi sport de la Colegiul „Edmond Nicolau" din Focşani. L-am găsit pe terenul de sport alături de clasă, demonstrând alături de elevi secvenţe din lecţie. Profesorul focşănean îşi aduce aminte cu plăcere de primii ani ai carierei sportive.
A studiat atent copiii
„În şcoală mi-au plăcut foarte mult limba română şi franceza, dar pasiunea vieţii mele rămâne sportul. Am fost component al echipelor reprezentative ale liceului la handbal, baschet, fotbal, hochei şi schi. Liceul l-am făcut la Vatra Dornei. În clasa a XI-a am ales să fac fotbal de performanţă, jucând în Divizia C la echipa locală Minerul Vatra Dornei", mărturiseşte profesorul.
Pentru profesorul Ionel Ambrozie este înzecit mai grea misiunea de a descrie momentele-cheie care i-au marcat destinul şi cariera de dascăl. Lucrând asiduu alături de copiii pe care i-a iniţiat în tainele sportului, dascălul a reuşit în urmă cu doi ani să-şi ia doctoratul în educaţie fizică şi sport.
„A fost o muncă de patru ani de cercetare ştiinţifică
asupra formării calităţilor psihofizice şi motrice la elevii din învăţământul liceal cu profil industrial, în baza unei programe cu conţinut adecvat. Acest doctorat reprezintă un exemplu al activităţii mele profesionale. Mai am şi un masterat în activităţi sportive. Pitagora spune foarte frumos: „Statuia este înfumuseţată de înfăţişarea ei, iar omul de activitatea sa"", susţine profesorul.
„Bazele sportive, la pământ"
De 33 de ani, profesorul Ionel Ambrozie slujeşte sportul. Când vine vorba despre bazele