Adriana Francisc, medic primar legist la Institutul „Mina Minovici“, spune că judecătorii nu citesc de obicei expertizele medico-legale. Medicii legişti ar trebui să fie prezenţi în sală, ca să le explice.
Adriana Francisc deţine atributele-cheie de care are nevoie în meseria de medic legist: este calmă, are sânge rece şi, nu în ultimul rând, ce face face cu pasiune. Traseul ei profesional s-a derulat ca la carte: Facultatea de Medicină a absolvit-o cu nota 9, 48, iar examenul de specialitate în medicină legală l-a luat cu 9,79. La Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici" este angajată din 1996. Dă de înţeles că acolo se duce o luptă surdă, probabil ca în mai toate instituţiile de stat din România, între garda tânără şi cea mai veche. Dar cea mai grea luptă se dă cu sistemul: medicii legişti sunt ascunşi în spatele hârtiilor de expertiză şi, chiar dacă viaţa oamenilor depinde de rezultatele pe care ei le dau, munca lor pare inutilă. De cele mai multe ori, judecătorii nu citesc aceste rapoarte, care sunt, de cele mai multe ori, cheia unui verdict la proces.
Citiţi şi:
Olimpică la chimie, Ștefania Nedelcu vrea să ajungă un medic de renume
Carte de vizită
- 1989-1995: Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" Bucureşti, specialitatea Medicină Generală - media de absolvire: 9,48.
- 1996-2000: Rezidenţiat în medicină legală.
- 1999: Preparator universitar la Catedra Medicină Legală a UMF „Carol Davila" Bucureşti.
- 1999: Examen de medic specialist medicină legală - media: 9,79.
- 2004: Examen medic primar medicină legală - media: 9,66.
- 1998: Stagiu de medicină legală în Institutul de Medicină Legală al Universităţii Martin Luther Halle-Wittenberg, Facultatea de Medicină din Halle, Germania, la invitaţia prof. univ. dr. M. Kleiber şi a dr. Kurt Trubner