Cu toate protestele care se îndesesc în rândul personalului didactic, Legea educaţiei se întoarce. A mai venit o dată anul trecut, dar n-a putut trece de Curtea Constituţională, care a recomandat dezbaterea textului în Parlament în locul adoptării prin asumarea răspunderii Guvernului.
Acum, istoria se repetă, chiar prea repede şi prea sfidător. Guvernul a decis să impună legea prin asumarea răspunderii, motivând urgenţa intrării ei în vigoare, mai ales că la Senat proiectul este blocat, adică ţinut la sertar, încă din luna mai. Putea fi discutat pe îndelete în iulie sau august, dar politicienii care acum se dau de ceasul morţii de atâta dragoste şi devotament pentru ţară au preferat o nemeritată vacanţă în lunile respective. Alte griji i-au împiedicat pe deputaţi şi senatori să poarte grija unui domeniu vital pentru milioane de români - educaţia - şi abia acum, la o lună după ce şcolile s-au redeschis, şi-au amintit că trebuie făcut ceva. Şi, atât Puterea, cât şi Opoziţia au găsit fiecare ce anume.
Ba, mai mult. Guvernul şi-a anunţat intenţia de a angaja răspunderea pe încă un proiect legislativ, cel al salarizării unitare în sistemul bugetar pe anul viitor. Prezentarea celor două proiecte în faţa aleşilor nerăbdători să voteze pro sau contra (sau să plece pur şi simplu din sală, cum s-a întâmplat de mai multe ori în această toamnă) va atrage cel puţin moţiune de cenzură. Foarte probabil, de data aceasta, Guvernul nu va mai cădea, ca astă-toamnă, pentru că între timp au fost făcute reglajele de culise. Cât (ne-)au costat ele - vom afla poate cândva, din vreo carte de memorii a cine ştie cărui fost parlamentar decis să-şi mai spele din păcate.
Intenţia Guvernului de a merge cu aceste două legi la Parlament poate relansa şi speculaţiile privind creşterea salariilor, altminteri foarte mici, în domeniul educaţiei. Cu toate că au existat discuţ