Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, în primele nouă luni, majorări de capital social de 85 milioane de lei, din care 39,3 milioane de lei în luna septembrie, la BCR Pensii, ING Asigurări de Viaţă şi Aviva Asigurări de Viaţă, potrivit datelor instituţiei. În cazul BCR Pensii, administratorul şi-a majorat capitalul social cu 3,8 milioane de lei, la 182,8 milioane de lei, în urma unei decizii a acţionarilor din luna iulie.
BCR Pensii este prezentă atât pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), cât şi pe cel al pensiilor facultative (Pilonul III). La ING Asigurări de Viaţă, cel mai mare jucător pe Pilonul III, infuzia de capital a fost de opt milioane de lei, la 77,39 milioane de lei, operaţiunea fiind hotărâtă de acţionari în luna mai.
O lună mai târziu, acţionarii Aviva Asigurări de Viaţă au decis efectuarea unei majorări de 27,49 milioane de lei, la 193,12 milioane de lei. Societatea controla, la finele lunii septembrie, aproape 5% din piaţa pensiilor facultative, cotă calculată în funcţie de numărul participanţilor la Pilonul III, dintr-un total de 211.800 persoane.
Pe Pilonul III activează 10 administratori, care gestionează 13 fonduri de pensii, activele acestora totalizând 297,6 milioane de lei. Structura portofoliilor fondurilor de pensii facultative este caracterizată de investiţii preponderent în instrumente cu venit fix, în mod special titluri de stat - 66,3%, păstrând tendinţa înregistrată încă de la începutul funcţionării sistemului.
La sfârşitul lunii septembrie, 93,3% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate în ţară, iar restul de 6,7% erau investiţii externe.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, în primele nouă luni, majorări de capital social de 85 milioane de lei, din care 39,3 milioane de lei în luna septem