Autoritatile americane spun ca SUA si-au schimbat strategia pentru Afganistan, de la clasicul COIN (counterinsurgency), care prevede protejarea populatiei, asigurarea serviciilor de baza si promovarea unui guvern popular, la traditonala afacere de ucideri si capturari ale "baietilor rai".
Totusi, COIN inca nu a murit. Multi soldati inca sunt implicati in operatiunile COIN. Multi oficiali civili si militari, din mai multe state membre NATO, se gasesc in diverse ministere din capitala Kabul si din provincii.
Ofiterii SUA si NATO, analistii serviciilor de informatii, si alti consilieri, cred ca obiectivele din Afganistan nu mai pot fi indeplinite in timp scurt doar prin COIN sau printr-o strategie dominanta COIN, scrie Slate.com.
Efectele dorite sunt aceleasi: sa preseze insurgentii talibani, sa distruga reteaua acestora si sa creeze disensiuni intre luptatori si liderii lor din Pakistan, pana ce multi dintre ei se vor preda sau vor negocia o pace cu guvernul afgan.
Sub strategia COIN, acest proces ar fi avut loc incet, in timp ce prezenta trupele straine si asigurarea serviciilor de baza, ar creste loialitatea afganilor fata de guvern, insurgentii pierzandu-si suportul din partea populatiei.
Totusi, a fost calculat, de catre multi sustinatori al strategiei COIN, ca acest proces ar tine prea mult.
Cat despre retragerea trupelor SUA din Afganistan, presedintele Barack Obama, a spus in repetate randuri ca termenul limita stabilit pentru iulie 2011, va marca doar inceputul retragerii fortelor militare, si ca ritmul iesirii din tara va depinde de conditiile de pe teren.
Ceea ce este clar, este faptul ca razboiul devine tot mai nepopular. Unii din oficialii Casei Albe cauta orice scuza pentru a retrage trupele din Afganistan. In orice caz, timpul necesar pentru a castiga razboiul prin strateg