Între 6 şi 9 octom-brie a avut loc la Romexpo, în Capitală, cea de-a 14-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii, Cercetare ştiinţifică şi Tehnologii Noi "INVENTIKA-2010", în acelaşi timp cu cea de-a 36-a ediţie a Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti (TIB).
Este un lucru prea binecunoscut că românul se descurcă în orice situaţie şi este inventiv atunci când altcineva s-ar lăsa păgubaş. Astfel, nu pare deloc nelalocul ei ideea ca România să fie gazda perfectă a unui Salon Internaţional de Invenţii, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi al Salonului Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva, cu statutul de eveniment oficial al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală - OMPI şi beneficiind de susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.
Nenumăraţi inventatori şi cercetători, reprezentanţi ai unor mari firme producătoare şi comerciale, au fost prezenţi la INVENTIKA-2010, mediul ideal de promovare a inteligenţei tehnice româneşti în competiţia internaţională. Creaţiile acestora au putut fi admirate, încercate şi jurizate de un juriu internaţional, care de altfel le-a oferit premii celor mai iscusiţi.
Pe perioada salonului au avut loc conferinţe, work-shopuri, mese rotunde, gândite să vină în sprijinul inventatorilor, pentru a putea să-şi prezinte invenţiile şi să realizeze contactele utile în vederea încheierii de parteneriate.
O TEHNOLOGIE APARTE
Una dintre cele mai interesante tehnologii prezentate, ce se află în perioada de implementare pe teritoriul Europei şi care deja funcţionează la Universitatea Agronomică din Iaşi, aparţine companiei americane Navigator Development Group. La Iaşi există deja un centru unic în ţară, format din cinci laboratoare care