Reglementările privind personalul voluntar pentru situaţii de urgenţă (stabilite prin Hotărârea de Guvern nr 1579/2005) au interpretări inedite la Focşani.
Voluntari de soi la Focşani pentru situaţiile de urgenţă/Vezi aici ce directori şi alţi funcţionari ar trebui să salveze oraşul de la dezastru
Potrivit legii, autorităţile locale au sarcina de a încheia contracte de voluntariat cu persoanele care vor să se implice în acţiunile de interes public, iar acestea sunt recompensate cu scutiri de la plata impozitelor şi taxelor locale. Iar toate cele 42 de contracte încheiate în Focşani sunt pe numele persoanelor cu funcţii în administraţia publică, care au găsit astfel o portiţă pentru a scăpa de taxe.
Iată ce vile şi-au tras foştii conducători ai mişcării sindicale din Galaţi! VIDEO ŞI GALERIE FOTO
Pe listă se află, printre alţii, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, Vasile Costin, reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Florenţiu Constantin, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Sergiu Mihăilă sau inspectorul şcolar Lidia Dumbravă.
Georgian Nicolae, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Focşani, a declarat că, deocamdată, singura misiune a voluntarilor este participarea la traininguri. „Aceşti oameni au sarcina de a participa la programele de pregătire pe care de derulăm. În schimb, beneficiază de reduceri cu 50% la plata impozitului pe terenuri sau locuinţe şi scutire totală la impozitul pe maşină", a spus Nicolae.
Şi voluntarii de lux recunosc că nu prea ştiu ce obligaţii au. „Implicarea mea ca voluntar se rezumă la participarea la cursurile de pregătire, în cazul meu fiind vorba de domeniul medical. Sunt voluntar de doi ani. Ştiu că am plătit impozit, dar nu îmi aduc aminte dacă l-am plătit întreg", a declarat medicul Vasile Costin, director adjun