"O bubă clintelară" care a creat o imagine proastă unei instituţii extrem de importante şi o minciună prin omisiune din partea unui fost ministru
Astfel a rezumat şeful statului protestele din cursul săptămânii trecute din sediul Ministerului de Finanţe. El a admis că aceste manifestări spontane "nu s-au văzut bine (la Palatul Cotroceni - n.r.)".
"Pe de altă parte, dacă intrăm în fondul problemei, este clar că a mai ieşit la suprafaţă o bubă din aceasta clientelară: stimulentele. Stimulente pentru ce? Pentru nerealizarea veniturilor în bugetul de stat sau pentru ce?", a spus preşedintele Traian Băsescu, invitat la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV.
El a precizat că a comparat salariile de Finanţe cu cele de la Administraţia Prezidenţială şi grilele sunt foarte apropiate. "Sigur, este un drept legal. Deci vorbesc de un sistem clientelar legal. Oamenii ăştia nu fură banii, ci îi iau în baza unei legi.
Marea problemă este să demontăm sistemul clientelar în toată administraţia", a continuat şeful statului.
Cum i-a scăpat Guvernului problema stimulentelor
Băsescu a admis, duminică, că din păcate, problema stimulentelor "a scăpat" Guvernului când a comprimat salariile şi sporurile prin legea de salarizare.
Întrebat de ce nu a ieşit până acum pentru a cere membrilor Guvernului să elimine acest sistem, în condiţiile în care este preşedinte de şase ani, el a spus că a solicitat această reformă în sistem chiar şi în timpul Guvernului Tăriceanu şi în campania electorală. "Boc încearcă să le rezolve. Încearcă. Sper că va reuşi", a spus Băsescu, explicând că nu are niciun motiv să ceară demisia actualului Cabinet.
Şi doi foşti miniştri ai Finanţelor, respectiv Traian Remeş şi Sebastian Vlădescu, au vrut să pună ordine în sistemul de stimulente, dar s-au lovit de şefii din teritoriu din instituţie, a denunţat