Congresul de toamna al PSD fuse si se duse. Insa nu a trecut fara indemnul la lupta al lui Ion Iliescu si fara invatamintele economice ale acestuia adresate poporului roman.
Acest batran politician controversat al tranzitiei romanesti ne dovedeste, inca o data, ca dispune de un pragmatism politic solid si o viziune a realitatii extrem de pertinenta. Eu, cetateanul Anghel, atras de "rebelul" Vadim in 2000, ii dau dreptate totala domnului Iliescu si chiar regret ca nu mai are posibilitatea de a candida la presedintia Romaniei.
Disolutia autoritatii statului, urmare a masurilor anticriza nepopulare, este cauzata, nu de criza economica, ci de deficitul de identitate politica a actualilor guvernanti. Plecand de la ideologia de dreapta, atat de mult invocata, pana la calitatea oamenilor din arcul guvernamental, totul lasa de dorit.
Casapirea meseriilor liberale, suprataxarea populatiei si a firmelor, lipsa de identitate guvernamentala, nimic din toate acestea nu ne arata decat ca asistam la disparitia societatii de consum, apanajul unei societati capitaliste. O societate care nu a scapat de saracie, de somaj, de asistatii social. O societate care se afla in stadiul comunist, la nivel de gandire politica si actiune strategica.
"Paradoxul tranzitiei romanesti este ca ne-am intors in istorie la formule si forme precapitaliste", declara printre altele Ion Iliescu. Atunci cand taierea de-a valma devine peste noapte reforma si este numita academic "reducerea anvelopei salariale", ce pretentii sa mai ai la un viitor prosper care sa fie rodul mintii unor astfel de oameni?
Iliescu are dreptate si cand se refera la cota unica. Unica, unica, da'...cam multa! Peste 100 de taxe si impozite, pe care agentii economici le suporta, se incadreaza in topul Eurostat pe primul loc. Cele mai mari si numeroase impozite pe forta de munca