Doi ani de zile, Castro si mica sa trupa au fost vanati de trupele mult mai numeroase ale lui Batista, care totusi nu i-au putut captura sau ucide prin vagaunile muntelui Sierra Maestra, desi erau numai 200 de luptatori.
Vezi si Revolutionar pana la moarte: Fidel Castro Ruz (I).
Dupa ce Batista a realizat ca trupele lui Castro cresc ca numar, a concentrat forte numeroase contra lui, ducand si o politica de represiune fata de taranii care-l simpatizau.
Castro devenise foarte iubit de tarani, pentru ca nu lua niciodata de la ei nimic fara plata. Devenise un erou popular de care se legau toate sperantele cubanezilor satui de samavolniciile generalului Batista.
Abia in vara lui 1958, trupele de gherila intarite au inceput sa inainteze spre centrul tarii. Cu toate ca Batista avea 10.000 de soldati, nu a putut opri inaintarea trupelor conduse de Che si Camilo Cienfuegos.
Trupele lui Batista au inceput sa dezerteze la rebeli, iar Che reuseste sa cucereasca provincia Las Villas, deschizandu-si astfel drum spre Havana.
Pe 1 ianuarie 1959, Batista fuge cu tot cu visterie, iar doua zile mai tarziu Che ocupa capitala. Pe 8 ianuarie, Fidel Castro isi face intrarea triumfala in oras, devenind astfel pentru urmatorii 50 de ani "il lider maximo".
Castro devine conducatorul Cubei noi si dusmanul nr. 1 al americanilor
Fidel Castro nu a fost de la inceput marxist, dar a pornit o serie de reforme care au afectat grav proprietatile americane si clasele imbogatite ale tarii. Nationalizarea care a urmat a provocat mari disensiuni in relatia cu SUA, care a incercat in 1961 sa rastoarne guvernul lui Castro.
Statele Unite au trimis, pe 17 aprilie 1961, 1.500 de cubanezi emigranti, antrenati de CIA, contra lui Castro. Acestia debarca in Bahia de cochinos (Golful Porcilor), cu