PSD anunţă că în momentul în care revine la guvernare va renunţa la cota unică de 16% aplicată veniturilor şi va reveni la impozitarea progresivă cu pragul maxim de 35%.
Impactul bugetar al măsurilor propuse de PSD este estimat în programul de guvernare aprobat de partid la finele săptămânii trecute la - 2,52% din PIB. Însă cel mai puternic partid de opoziţie susţine că aceste măsuri vor fi finanţate prin reducerea evaziunii sau limitarea cheltuielilor care ar urma să aducă la buget un plus de 7,1% echivalent PIB în 2011.
PSD, care depune astăzi în Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, se aşteaptă să guverneze chiar din 2011 şi susţine că, după căderea Guvernului, va iniţia procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta nu propune Parlamentului un premier din partea PSD care, în opinia fostului prim-ministru, Adrian Năstase, ar trebui să fie liderul social-democraţilor, Victor Ponta.
Pentru prima zi de guvernare, PSD susţine în documentul menţionat că va aplica şase măsuri: revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior diminuării lor cu 25%, anularea recalculării pensiilor militarilor, cea ce presupune retragerea legii pensiilor unitare, anularea impozitării pensiilor mici, plafonarea, în 2011, a cheltuielilor administraţiei la 50% comparativ cu acest an, eliminarea CAS pe drepturi de autor şi demararea unui audit financiar al guvernului Boc.
Însă cel puţin măsura revenirii salariilor la nivelul de dinaintea diminuării lor cu 25% este înţeleasă diferit chiar în PSD. Programul de guvernare susţine că acest lucru presupune un efort de 1,1% din PIB.
Unul dintre economiştii partidului, Constantin Niţă, fost ministru pentru IMM-uri, a susţinut că, de fapt, măsura se referă la majorarea salariului de bază şi doar a acestuia cu 25%.
Dar, pentru ca salariile să revină la cele de dinaint